Se mer på Instagram: @kreaforma

Skötselråd smycken

Skötselråd blomstersmycken

Blomstersmyckena tillverkas av blommor och blad (de flesta från min egen trädgård eller naturen i närområdet, här på Hammarö) som pressats torra i växtpress som minst i 2-3 veckors tid. När de blivit helt torra lackas de omsorgsfullt med giftfri resin på båda sidor i flera omgångar. Resinet härdas i uv-ljus och blir till en mycket hård yta. På vissa smycken har blomman gjutits in helt i resin, med en ramberlock runt. Genom att kapslas in på det här sättet kan de annars mycket sköra blommorna sparas, bevaras och bäras som smycken. Varje litet smycke blir helt unikt, ingen blomma är den andra exakt lik. Alla smycken är handgjorda, och det ligger flera timmars arbete samt mycket hjärta och själ i varje liten produkt.

Till halssmyckena medföljer en silverpläterad kulkedja i längd om ca 60-75 cm, som enkelt går att korta av med en tång om kortare längd önskas. Till stora smycken föredras ju en längre kedja, till mindre smycken passar kortare kedja fint. Men eftersom smak och kroppsbyggnad varierar är det en fördel att man själv kan korta sin kedja till önskad längd.

De lackade blomstersmyckena har en hård och blank yta, men kan ändå vara ömtåliga och behöver behandlas med viss omsorg för att förlänga dess hållbarhet. De kan vara känsliga för stötar och repande föremål, så förvara dem gärna ensamma, och inte i en blandlåda med andra smycken. Torkade växter har en förmåga att med tiden blekna något i färgerna, framförallt om de förvaras i dagsljus när de inte används. Därför kan förvaring i sin smyckesask (alltså mörkt) förlänga färgernas bevarande. Vill dock poängtera här att du givetvis ska använda smycket så mycket du bara vill! Men om du ska låta det ligga ett tag, är mörk förvaring att föredra framför att låta det ligga framme i ljuset, just för färgernas skull. Det är framförallt gröna blad som lättare bleks av dagsljus. Undvik allt för varm förvaring (att låta smycket ligga på fönsterbrädan i söderläge är alltså sämsta möjliga plats). Ibland förekommer förändringar och skiftningar i växternas färg och opacitet trots god förvaring, på ett sätt som är omöjligt att förutspå på förhand. Det är en del i att arbeta med naturmaterial, och blir en oundviklig del av hantverket. Ibland förekommer små bubblor eller ojämnheter i resinet, vilket också beror på att smyckena är handgjorda, men det rör sig i så fall om små detaljer som inte är framträdande när smycket bärs.

Undvik att utsätta smycket för väta. Resinets yta tål ytlig fukt, tex att torkas av med fuktig trasa, men att duscha eller bada med smycket rekommenderas inte, då det tex vid borrade hål eller öppna kanter skulle kunna sippra in fukt till växten och förstöra smycket inifrån. Smyckesdelar av silverpläterat material mår ju också bäst av att inte utsättas för fukt. 

Vad menas med nickelsäkra metaller? Det är inte samma sak som 100 % nickelfritt (få metaller är helt nickelfria), utan att nickelhalten håller sig under gränsvärdet som EU satt för hur mycket nickel ett hudnära material får släppa ifrån sig. De flesta nickelallergiker klarar att bära s.k. nickelsäkra smycken. Är du mycket överkänslig och även reagerar på nickelsäker metall kan du alltid byta ut smyckets kedja mot en egen, som du vet att du tål.




Skötselråd silversmycken

Silversmyckena här på kreaforma är handtillverkade av äkta silver, antingen finsilver .999 eller sterling silver .950. Silversmyckenas kedjor består alltid av sterling silver .925. 

Smyckena tillverkas av silverpasta eller silverlera som är en massa av små fina silverpartiklar blandat med vatten och bindemedel (ett giftfritt naturligt bidnemedel av naturfiber/cellulosa). Silverpastan/leran är producerat av återvunnet silver. När smyckena sedan hettas upp till 900° och bränns i ugn försvinner vattnet och bindemedlet och kvar blir enbart silvret som sintrat ihop till en solid och ren silverprodukt. De smycken som består av finsilver blir en produkt så gott som i helt rent silver, med en silverhalt på 99,9% och upp. 

I sterling silver blandas en del koppar in, för att öka hårdheten. Sterling finns i .950 och .925 beroende på hur stor kopparhalten är (i .925 består metallen tex av 92,5 % silver och 7,5% koppar). 

Silver kan med tiden svartna eller gulna något i färgen, framförallt om det inte används på ett tag. Finsilver svartnar inte som sterling, då det främst är kopparhalten i produkten som inverkar på svärtan, däremot kan det gulna efter ett tag. Det är bl.a. svavel i luften och på huden som påverkar processen. Är smycket lite lätt gult kan du tvätta av det med såpa och lite vatten, och gnugga torr med handduk. Är det mycket gulnat kan du putsa med silverputsduk eller borsta det med en tandborste med lite bakpulver och vatten. Se till att smycket inte utsätts för parfymer, lotion, hårspray etc då det kan orsaka missfärgning. I övrigt är silversmycken tacksamma att ta hand om och håller sig fina över lång tid med lite regelbunden putsning - och framförallt genom att användas regelbundet! Det är oftast när smycket blir liggandes oanvänt en längre tid som det gulnar allra mest.

Hoppas att du ska uppskatta ditt unika smycke och att det ska ge dig mycket glädje, och komplimanger! :)

//Emily