Se mer på Instagram: @kreaforma

Om kreaformas blomstersmycken

Smycken av blommor, går det? Ja absolut, och det är ju fantastiskt vackert att kunna bära med sig minnen från maj i form av violer som dinglar i öronen! Här ska jag berätta lite mer om processen. Det hela börjar egentligen tidigt på året, någon gång i januari-mars då jag börjar leta fröer och försår en del av växterna inomhus, som violer och penséer av kanske lite annorlunda sorter. En del plantor köper jag också färdiga så fort planthandeln öppnar sin försäljning av vårblommor, och det brukar också ske någon gång där i mars. De egensådda har inte hunnit börja blomma riktigt än så då är det perfekt att planthandelns penséer blommor rikligt redan då. Här börjar sedan det roliga. Blommorna plockas och pressas i växtpressar där de får ligga ca 3-4 veckor. Blommorna måste bli helt torra och platta. Under rätt förutsättningar behåller de ändå sina vackra färger.

Under säsongen växlar sort, från vårblommor till sommarblommor till sensommarblommor. Violeer och penseer hänger oftast med hela sommaren och får nytt liv till hösten, så de pressar jag relativt konstant. Andra blommor, som äppelblom måste man vara snabb med, då har man kanske en vecka på sig att plocka, sen är den säsongen över. När blommorna väl pressats alldeles torra kan de sedan förvaras över längre tid, så då är inget lika bråttom. 

Att öppna växtpressarna är som ett lotteri, ibland blir det lyckat och blommorna är fantastiska, ibland har det varit för fuktigt eller blommorna plockats vid fel tidpunkt, förutsättningarna har inte varit de bästa och blommorna blir färglösa eller bruna. Ibland har de vikts konstigt i pressen och förlorat sin fina form. Det blir alltså en del svinn. De som oftast blir bäst är penseerna, och därför blir det mycket smycken av just dem. Men det gör inget för de är ju de absolut vackraste! :)

De torra blommorna är mycket sköra och får hanteras varsamt därefter. De lackats nu med uv-resin på en sida i taget, och härdas i uv-ljus för att resinet ska stelna och bli till en hård och blank yta. Blomman har då kapslats in och i sitt genomskinliga skal bevaras den nu intakt och kan bäras som smycke. Fantastiskt va? :DÖrhängen av kronblad från pelargon